MISIR GEVREĞİ SÜTLÜ DONDURMA - cafe fernando
Malzemeler
Karamelize Mısır Gevreği için (yaklaşık 500 gram):
- 275 gram mısır gevreği (tercihen Nestle Corn Flakes)
- 50 gram yağsız süt tozu (Pınar)
- 4 çorba kaşığı (60 gram) şeker
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 180 gram tereyağı, eritilmiş
Mısır Gevreği sütü için (yaklaşık 1 su bardağı):
- 4 su bardağı (1 litre) süt
- 400 gram karamelize mısır gevreği
Dondurma için (yaklaşık 750 ml):
- 1 su bardağı mısır gevreği sütü
- 100 gram şeker
- 1 su bardağı krema
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 4 adet yumurtanın sarısı
- 1 çay kaşığı vanilya özütü (opsiyonel)
- 100 gram karamelize mısır gevreği (servis ederken)
Yapılışı
- Karamelize mısır gevreğini hazırlamak için fırınınızı önceden 140 derecede ısıtmaya başlayın. Mısır gevreklerini geniş bir karıştırma kabında ellerinizle sıkarak (yaklaşık 15 kere; tamamen toz haline gelmesinler, irili ufaklı kalsınlar) ufalayın, diğer malzemeleri ekleyip harmanlayın ve iki adet fırın tepsisine yayıp önceden ısıtılmış fırında kahverengileşene kadar, yaklaşık 35 dakika boyunca pişirin. Bir kaba aktarıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
- Mısır gevreği sütünü hazırlamak için karamelize mısır gevreğinin 400 gramını büyük bir kaba aktarın, üzerine sütü dökün ve bir saat boyunca süte aromasını vermesi için bekleyin. Ardından çok ufak gözeneklere sahip bir kevgirden (ya da tülbent kullanabilirsiniz) geçirip (bir spatulayla bastırarak iyice suyunu sıkın) bir kaba aktarın. Yaklaşık 1 su bardağı mısır gevreği sütü elde edeceksiniz.
- Dondurmayı hazırlamak için kremayı büyük boy bir kaba aktarıp buzdolabında bekletin. 1 su bardağı mısır gevreği sütünü, vanilya özütünü, tuzu ve şekeri orta boy bir tencerede karıştırıp süt tamamen eriyip karışım kaynama noktasına gelene kadar pişirin.
- Süt ısınırken başka bir tencerede 4 adet yumurta sarısını tel çırpıcı yardımıyla çırpmaya başlayın. Süt kaynamaya başladığı anda ateşten alıp yumurta sarılarını hala çırparken azar azar eklemeye başlayın (bir anda sakın eklemeyin, sıcak sütün etkisiyle yumurtalar pişip katılaşabilir). Sütün tamamını ekledikten sonra tencereyi orta derecedeki ateşin üzerine alıp tahta kaşıkla sürekli karıştırmaya devam ederek karışım koyulaşana kadar, yaklaşık 15 dakika boyunca pişirin. Buzdolabında bekleyen kremaya ekleyin, iyice karıştırın ve ısıya dayanıklı kapaklı bir kaba aktarıp ertesi güne kadar buzdolabında soğutun.
- Ertesi gün dondurma makinenizin talimatlarına uygun bir şekilde hazırlayıp tekrar hava geçirmeyen bir kapta buzlukta muhafaza edin.
- Servis yapmadan 15 dakika önce buzluktan çıkartıp biraz açılmasını bekleyin. Servis kaplarına (veya külahlara) koyduktan sonra geriye kalan 100 gram karamelize mısır gevreğinden tepesine serpin.
Yorumlar
Yorum Gönder