TAVUKLU SEZAR SALATASI - Cafe fernando
Malzemeler
- 2 adet (yaklaşık 500 gram) tavuk göğüsü
- 6 adet minyatür (mini yedikule) marul
- 2 dilim organik çavdar ekmeği
- 3 diş sarımsak
- 75 gram Parmesan peyniri (rendelenmiş)
- 1/4 su bardağı + 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı limon suyu
- Yarım çay kaşığı Dijon hardal
- 1.5 çay kaşığı Worcestershire sosu
- 3 çorba kaşığı kefir
- tuz ve karabiber
Yapılışı
- Ekmekleri küp küp kesip fırında kahverengileşene kadar pişirin. O sırada bir diş sarımsağı birazcık tuzla ya bir havanda dövün ya da bir çatal yardımıyla iyice ezin. Bir çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip bir tavada orta derece ateşte ısıtın (dikkat edin sarımsaklar yanmasın). Ardından kızarmış ekmekleri ekleyip sarımsaklı zeytinyağında çevirin ve bir kenara ayırın.
- Minyatür marulların zedelenmiş dış kabuklarını atın, dibindeki kökü hafifçe kesin, yapraklarına ayırıp sudan geçirin ve sirkeli suya sadece 10 dakika bastırın. Sirkeli suyu süzdükten sonra tekrar bir sudan geçirin ve iyice kurutun. Salata kurutucunuz varsa ne ala, yoksa yukarıdaki gibi bir mutfak havlusuna yayıp, havluyu bohça haline getirip balkonda başınızın tepesinde pervane gibi döndürerek çevirin. Etraf sırılsıklam olacak, dikkat! Kuruyan marulları bir kenara ayırın.
- Bir blenderın içine geriye kalan sarımsakları (2 diş), hardalı, kefiri, Worcestershire sosunu ve limon suyunu koyup iyice karışana kadar çalıştırın. Eğer blenderın çalışırken açılabilen bir haznesi varsa, blender hala çalışırken zeytinyağını azar azar ekleyerek çalıştırmaya devam edin. Ardından rendelediğiniz Parmesan peynirini ekleyin ve sosa karışana kadar tekrar çalıştırın. Kapağını açıp sosun tadına bakın, ağız tadınıza bağlı olarak tuz ve taze çekilmiş karabiber ekleyin ve tekrar çalıştırın. Sosu blenderın içinde beklemeye bırakın.
- Tavuk göğüslerini sudan çıkarıp kağıt havlu yardımıyla iyice kurulayın. Ardından tavuk göğüslerinin üzerine bir çorba kaşığı zeytinyağı gezdirip her taraflarına bulayın ve bolca tuz ve taze çekilmiş karabiber serpin. Yüksek orta ateşte kızdırdığınız (tercihen dökme demir) tavaya aktarıp her yüzü için yaklaşık 10-15’er dakika pişirin. Tavuk göğüsleri piştikten sonra bir kesme tahtasına alıp 5 dakika dinlenmeye bırakın, ardından parmak kalınlığında şeritlere kesip bir kenara ayırın.
- Blenderdaki sosunuzun kıvamı bıraktığınız gibiyse kullanıma hazırdır, eğer zeytinyağı sostan ayrışmış gibi gözüküyorsa blenderı tekrar çalıştırıp eski kıvamına getirin. Ardından kuruyan marulları geniş bir karıştırma kabına aktarıp üzerine sosu dökün ve harmanlayın. Küp küp hazırladığınız ekmekleri ekleyin, tekrar harmanlayın.
- Salatayı servis tabaklarına paylaştırıp üzerine tavuk parçalarını dizin ve servis yapın.
Not; 2 adet tavuk göğsü için 1 çorba kaşığı sofra tuzu (veya 2 çorba kaşığı deniz tuzu) ve 2 çorba kaşığı şekeri 1 litre soğuk ve temiz suda eritip tavuk göğüslerini içine koyuyorsunuz ve buzdolabında yarım saat (asla daha fazla değil) bekletiyorsunuz. Sudan çıkardıktan sonra da iyice kurulayıp, yağlayıp tavada pişiriyorsunuz. Eğer bu yöntemi uygulayacaksanız pişirme esnasında ekleyeceğiniz tuz miktarını azaltmanızı öneririm.
Yorumlar
Yorum Gönder